Bijlage: Overzicht van keurmerken

De onderstaande overzichten illustreren de brede variatie in de wereld van keurmerken en certificatie; er is geen volledigheid nagestreefd.

Ook interessant is een site met pseudo- en nepkeurmerken.

Algemene overzichten

Encyclopedie keurmerken (Voedingscentrum)
EU-keurmerken (Europese Commissie)
Erkende streekproducten (Streekeigen Producten Nederland)
Geaccrediteerde organisaties (Raad voor Accreditatie)
Keurmerkenwijzer (Milieu Centraal)
Keurmerken, certificaten en kwaliteitsverklaringen in de zorg (Nictiz, 2014)
Keurmerken voor criminaliteitspreventie en veiligheid (het CCV)
Keurmerken voor levensmiddelen (Compassion in world farming)
Keurmerken voor vis (Goodfish)
Keurmerken voor webwinkels (Mijn Webwinkel)
Keurtekens voor goud, zilver en platina (Keurtekens)
Startpagina keurmerk (Startpagina.nl)

Keurmerken uit het verleden

In het hoofdstuk Productcertificatie zijn de volgende inmiddels verdwenen keurmerken beschreven: Botermerk, Kaasmerk, VNF Nederlandsch Fabricaat, NVvH-keurmerk, Giveg-keurmerk, NL-keur, ’t Vinkje. Daarnaast zijn de volgende keurmerken geïntroduceerd en later weer opgeheven.

ANWB-keurmerk

Keurmerk voor producten in de sfeer van recreatie en vrije-tijdsbesteding (sinds 1991; opgeheven in 1997). Eigendom van en uitgegeven door de ANWB.

Goedmerk

In 1989 lanceerde de Stichting Keurmerkinstituut Konsumentenprodukten (SKK) het Goedmerk. Dit nieuwe keurmerk kwam naast het NVvH-keurmerk, dat SKK al in licentie beheerde, en was bedoeld voor producten en doelgroepen die buiten het traditionele bereik van het NVvH-keurmerk vielen, zoals doe-het-zelf-apparatuur en sportproducten. Het Goedmerk is uiteindelijk niet van de grond gekomen, en daarom bij de start van Goedgekeurd Keurmerkinstituut, de opvolger van het NVvH-keurmerk, in 1999 beëindigd. Zie ook Keurmerkinstituut.

GQ-keurmerk

Keurmerk voor de veiligheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van producten voor ouderen en gehandicapten. Eigendom van en uitgegeven door v/h KBOH, later Vilans. Opgeheven in 2008.

Keurmerken voor haarden en kachels

In 1966 adviseerde de Nieuwe Prisma-huishoudencyclopedie om bij de aanschaf van verwarmingstoestellen te letten op de volgende keurmerken:

  • kolenkachels en -haarden: Vabra-keurmerk van de Stichting Vaste Brandstoffen;
  • oliekachels: Stibro-keurmerk van de Stichting Brandveiligheidseisen Olieverwarmingsapparaten;
  • gastoestellen: Goedgekeurd Vereeniging van Gasfabrikanten in Nederland;
  • elektrische toestellen: Kema Keur.

Van deze keurmerken bestaat in 2022 alleen nog het Kema-Keur.

Keurmerken voor webwinkels

In 2011 onderzocht het VARA-programma Kassa de wildgroei aan keurmerken voor webwinkels. Een groot deel van de toen gesignaleerde keurmerken is inmiddels opgeheven.

Perspekt keurmerken in de zorg

Vanaf 2004 verleende de Stichting Perspekt een bronzen, een zilveren, en een gouden keurmerk in de zorg, alsmede een keurmerk voor hospices (palliatieve zorg). Deze keurmerken zijn omstreeks 2015 beëindigd, en vervangen door een reeks Prezo keurmerken.

Revakeur

Het Revakeur van de Stichting ERB werd tot 2015 verleend aan revalidatietechnische bedrijven, die o.a. hulpmiddelen zoals rolstoelen en scootmobielen leveren. Begin 2014 heeft de branche-organisatie Firevaned het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen in het leven geroepen, dat kan worden beschouwd als de opvolger van het Revakeur.

Seniorenlabel

Keurmerk voor levensloopbestendige huisvesting voor particulieren (geschikt voor alle leeftijden), in april 2000 opgevolgd door WoonKeur. Een initiatief van de gezamenlijke ouderenbonden (ANBO, PCOB, Unie KBO); uitgegeven door Projectbureau Seniorenlabel i.s.m. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting.

TNO Certification – quality mark

Keurmerk voor producten die complex zijn of waarvan de technische beoordeling ingewikkeld is, gelanceerd in 1994. Het eerste product met keurmerk was een bloedsuikermeter voor diabetici.

Web Trader

Keurmerk van Europese consumentenorganisaties voor websites waarop producten en diensten worden aangeboden. De Nederlandse variant, beheerd door de Consumentenbond, is eind 2001 opgeheven, en de Engelse variant begin 2003.

Buitenlandse keurmerken

De volgende websites geven overzichten van keurmerken in het buitenland.

Bewusst Kaufen (Oostenrijk)
Ecolabelindex (internationaal)
Greener choices (USA)
ISEAL Code Compliant (internationaal)
Labelinfo.be (België)
Labelinfo.ch (Zwitserland)
Label-online (Duitsland)
Siegelklarheit (Duitsland)

Skip to content